Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Συντήρηση σε γυάλινα βαζάκια

Η συντήρηση σε γυάλινα βαζάκια είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους και ασφαλής τρόπους για να φυλάξουμε και να συντηρήσουμε τρόφιμα.
Στην αρχή το γυαλί ήταν υλικό πολυτελείας και χρησιμοποιούνταν μόνο για διακοσμητικούς λόγους. Στα μέσα του 20ου αιώνα χρησιμοποιήθηκαν τα γυάλινα δοχεία για γάλα και αναψυκτικά αλλά σύντομα αντικαταστάθηκαν από πλαστικά ή χάρτινα επειδή το γυαλί κόστιζα ακριβά. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς διαφημίσεις γάλακτος του ’70 που λένε ότι χάρη στο πλαστικό η ζωή μας έγινε εύκολη επειδή δε χρειάζεται να επιστρέφεις το μπουκάλι. Απλά το πετάς και παίρνεις άλλο.
Παρά το μεγάλο ανταγωνισμό με το πλαστικό και τα διάφορα μέταλλα, το γυαλί κατάφερε να καθιερωθεί ως ένα από τα βασικά υλικά συσκευασίας τροφίμων και ποτών με σοβαρά πλεονεκτήματα, κυρίως σε θέματα υγείας και οικολογίας.
Πολλά τρόφιμα μπορούν να αγοραστούν σε γυάλινα δοχεία και βαζάκια τα οποία μετά τη χρήση τους μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν.
Η συντήρηση τροφίμων σε βαζάκια είναι ο εύκολος οικιακός τρόπος συντήρησης. Πλένεις καλά και στεγνώνεις ένα βαζάκι εμπορίου και το γεμίζεις είτε με ξηρά τρόφιμα όπως όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, αποξηραμένα μυρωδικά, είτε με φρέσκα τρόφιμα στα οποία καλύπτεις με λάδι ή ξύδι για να μην έρχονται σε επαφή με οξυγόνο και να μπορούν να διατηρηθούν. Το αλάτι και η ζάχαρη βοηθάνε επίσης στην αποτελεσματικότητα της συντήρησης.
Τρόφιμα που αγοράζουμε σε βαζάκια είναι συνήθως πιπεριές Φλωρίνης, αγγουράκια τουρσί, διάφορα λαχανικά όπως αρακάς, καρότο, καλαμπόκι, σπαράγγια και παντζάρια, έτοιμες σάλτσες για ζυμαρικά, αλοιφές από ελιά ή πιπεριά, λιαστές ντομάτες, τοφού, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα, γαλακτοκομικά καλή ποιότητας, έτοιμα λαδερά φαγητά καθώς επίσης και προϊόντα κρέατος όπως λουκάνικα και ψάρια όπως αντζούγιες και τόνο.

Μαριάνθη (2η Ομάδα: Ζαχαρωτά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου