Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013


ΣΥΝΤΑΓΗ:
Ανάμεικτα λαχανικά τουρσί

ΥΛΙΚΑ.:
(Για 2 βάζα των 500 ml)
1 φλιτζάνι πράσινο λάχανο κομμένο
1 φλιτζάνι καρότο σε λεπτές ροδέλες
1/2 φλιτζάνι σέλινο σε μεγάλα κομμάτια
1/2 φλιτζάνι πιπεριές πράσινες σε μικρά κομμάτια
1½ χρωματιστή πιπεριά σε μικρά κομμάτια
2 κουταλιές αλάτι
Ξίδι από λευκό κρασί
Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 Πλένετε τα λαχανικά, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, τα βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη, τα πασπαλίζετε με το αλάτι και τα ανακατεύετε για να πάει το αλάτι παντού. Τα μοιράζετε σε 2 γυάλινα βάζα με μεγάλο στόμιο, αφήνοντας ένα κενό περίπου 8 εκ. • Γεμίζετε τα βάζα έως τη μέση με ελαιόλαδο και συμπληρώνετε το υπόλοιπο με ξίδι.  Κλείνετε τα δοχεία και τα αναποδογυρίζετε για να ανακατευτούν καλά τα υλικά. • Τα βάζετε στο ψυγείο και περιμένετε για 3 τουλάχιστον εβδομάδες πριν τα καταναλώσετε. 

TIP:
Απαραίτητη προϋπόθεση για άριστο αποτέλεσμα είναι η σχολαστική επιλογή ολόφρεσκων λαχανικών. 

Τουρσί κουνουπίδι με λεμόνι
Υλικά
1 κιλο κουνουπιδι
3 φλ. μηλοξιδο
3 φλ. νερο
2 κ.γλ. θαλασσινο αλατι
1 μικρο λεμονι σε λεπτες φετες
1 μεγαλη σκελιδα σκορδο σε φετες
1/4 κ.γλ. κοκκους πιππερι

Εκτέλεση
Πλυντε καλα το κουνουπιδι και χωριστε το σε μπουκετακια.

Σε φαρδεια κατσαρολα ανακατεψτε το ξιδι, το νερο, το αλατι.

Σε βαζο βαλτε στον πατο 2 φετες λεμονιου, απο πανω τους τις φετες σκορδου και τελος τα πιππερια. Αφηστε το στην ακρη.

Βαλτε την κατσαρολα στη φωτια κι οταν αρχισει να βραζει το μειγμα προσθεστε το κουνουπιδι. Οταν ξαναρχισει να βραζει τραβηξτε την κατσαρολα απ τη φωτια.

Μ ενα εργαλειο η πιρουνι βγαλτε προσεκτικα το κουνουπιδι και τοποθετειστε το στο βαζο προσεκτικα. Προσθεστε το υγρο, απο πανω 2-3 φετες λεμονι και κλειστε το βαζο με το καπακι. Αφηστε να κρυωσει εντελως σε θερμοκρασια δωματιου και μετα βαλτε το στο ψυγειο.

Αφηστε το να μεινει 12 ωρες πριν το ανοιξετε. Οσο μενει τοσο παιρνει τ αρωματα απ τα υλικα.


ΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου