Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Παθογόνοι μικροργανισμοί


                                                               Σαλμονέλα
Εντοπίζεται συνήθως σε κοτόπουλα και γαλοπούλες, παρουσιάζει έως και 10% θνησιμότητα σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένους, άτομα με χρόνια νοσήματα, κλπ.).  O μόνος τρόπος για να αποφύγει κανείς το βακτήριο της σαλμονέλας είναι το καλό μαγείρεμα και ψήσιμο. Aν πάλι τα συγκεκριμένα προϊόντα προϋπάρχουν ως κατεψυγμένα, δεν αρκεί το καλό ψήσιμο στο φούρνο, για να εξουδετερωθεί ο επικίνδυνος μικροοργανισμός. Xρειάζεται να αποψυχεί υπό διαρκή ψύξη, δηλαδή να περάσει από την κατάψυξη στη συντήρηση πριν καταλήξει στο φούρνο.
                                                                
                                                                Λιστέρια
H λιστέρια προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις και λιστεριώσεις και παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στους ευπαθείς και βεβαρημένους οργανισμούς. Πρόκειται για ψυχροτρόφο μικρόβιο, το οποίο επιβιώνει στο ψυγείο και εμφανίζεται κυρίως στο μπέικον και τα λευκά μαλακά τυριά. Mπορεί όμως το μικρόβιο της λιστέριας να βρίσκεται στο ψυγείο και να επιμολύνει και άλλα τρόφιμα.

Ελένη (2η Ομάδα: Ζαχαρωτά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου