Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Λιαστή Ντομάτα


                                        ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ


Ορισμένες τροφές, που τις θεωρούμε απόλυτα γκουρμέ σήμερα, συχνά ακριβές, είναι τροφές που έφτιαχναν οι παλιοί, όταν δεν είχαν τρόπο άλλο συντήρησης (παστά ψάρια και κρέατα, λιαστές ντομάτες κλπ). Τα τελευταία χρόνια, η λιαστή ντομάτα έχει γίνει μόδα σε πολλά πιάτα, τόσο για τη νοστιμιά της, αλλά και για την πάρα πολύ μεγάλη περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο, αιτία που την συμπεριλαμβάνει στις υγιεινότερες μεσογειακές τροφές. (Το λυκοπένιο είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό που έχει τη δυνατότητα να προάγει πιο νεανική και πιο λαμπερή επιδερμίδα.
  • Προστατεύει το δέρμα από τη φωτογήρανση και τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
  • Έχει επίσης φωτο-προστατευτική δράση κατά του κοκκινίσματος του δέρματος από την ζημιά που προκαλεί η UV ακτινοβολία.
  • Μεταξύ άλλων ιδιοτήτων βοηθά στη μείωση των ρυτίδων και των κηλίδων του δέρματος.
  • Βελτιώνει σημαντικά την πυκνότητα και το πάχος του δέρματος και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου των ανώτερων στρωμάτων του δέρματος το οποίο δίνει στο δέρμα τη δομή του.
  • Διαθέτει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονών, των ούλων και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων από Candida albicans.)
Οι παλιοί λοιπόν, που δεν είχαν τρόπο να συντηρήσουν σε κατάψυξη ντομάτες, τις ξέραιναν στον ήλιο, αφαιρώντας συχνά όλα τα υγρά τους, έτσι ώστε να συντηρηθούν στην αποθήκη και όχι σε βαζάκια απαραίτητα. Τα απολύτως ξερά ντοματάκια, τα πέρναγαν σε κλωστή και όταν ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν, τα μούλιαζαν σε ζεστό νερό. Σήμερα, βλέπουμε στις μεγάλες αγορές ή σε νησιά να πωλούνται με τέτοιο τρόπο ή σε βαζάκια.

Παρασκευή
Διαλέξτε ώριμες ,αλλά σφιχτές ντομάτες με όσο το δυνατόν περισσότερη σάρκα και λιγότερους σπόρους. Ιδανικές είναι οι San Marzano,που δυστυχώς είναι μάλλον δύσκολο να τις βρείτε στην Ελλάδα. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε τις Ρομα και σαφώς να τις προτιμήσετε απο τις απλές στρόγγυλες ντομάτες. Οσον αφορά την ποσότητα 1 ΚΙΛΟ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΔΙΝΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ. Πλύνετε καλά τις ντομάτες,κόψτε τες στα 2 κατα μήκος,αφαιρέστε τους σπόρους και αφήστε τες να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό για τουλάχιστον 2 ώρες. Τοποθετήστε τες επάνω σε μία σχάρα,πασπαλίστε τες με χοντρό αλάτι(ΜΗΝ ΤΙΣ ΠΑΣΤΩΣΕΤΕ) και βάλτε τες στον ήλιο.
Για να αποφύγετε τα έντομα,σκεπάστε τες με ένα τούλι αλλά να μην έρχεται σε επαφή με τις ντομάτες. Αφήστε τες στον ήλιο όλη μέρα,αλλά την νύχτα μαζέψτε τες στο σπίτι έτσι ώστε να μην έρθουν σε επαφή με την νυχτερινή δροσιά.
Με καθημερινή έκθεση για 7-8 ώρες,μέσα σε 5 μέρες θα είναι έτοιμες,αφυδατωμένες. Προσέξτε όμως αν δεν ξεραθούν καλά υπάρχει κίνδυνος να μουχλιάσουν,πριν καν τελειώσει η διαδικασία. Αν ξεραθούν υπερβολικά από την άλλη,θα είναι πολύ σκληρές και θα θέλουν μούλιασμα σε νερό πριν χρησιμοποιηθούν. Αν δεν τις ξεράνετε πολύ, για να αποφύγετε τον κίνδυνο να μουχλιάσουν βάλτε τες σε βαζάκια με λάδι,σκόρδο,ξύδι και μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Για να τις συντηρήσετε αν είναι αρκετά αποξηραμένες,τις βάζετε σε ένα σακουλάκι και στο ψυγείο.

Μάρκος (Καπνι-Σταρς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου