Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΠΕΡΗΛΗΨΗ spicy girls

SPICY GIRLS

Γευστικά και αρωματικά, τα τουρσιά χρωματίζουν το τραπέζι μας νοστιμεύοντας τη Σαρακοστή αλλά και το καθημερινό μας διαιτολόγιο. Αλλοτε πικάντικα, άλλοτε γλυκόξινα, τα συναντάμε σε διάφορα μεγέθη, ολόκληρα ή ψιλοκομμένα, ακόμα και σε μαρμελάδα. Δίνουν υπέροχη γεύση στις σαλάτες και στα κρεατικά μας, αλλά τρώγονται ευχάριστα και μόνα τους.

ΤΟΥΡΣΙΑ
Τα στύπα ως λέξη προέρχεται από την αρχαία λέξη στυφά που σημαίνει το ξινό ή στυφό.Η λέξη τουρσί που χρησιμοποιείται περισσότερο στη νεοελληνική και είναι η αντίστοιχη του "στύπα" είναι τουρκικής προελεύσεως.Είναι κυρίως λαχανικά που υπέστησαν μία διαδικασία γαλακτικής όπως λέγεται ζύμωσης για λόγους συντήρησης και φυσικά γεύσης.Είναι αναπόσπαστο  κεφάλαιο της ποντιακής κουζίνας,το συναντάμε σε όλες τις περιοχές του Πόντου και το κατανάλωναν σχεδόν καθημερινά.Η εποχή της παρασκευής των τουρσιών είναι τέλη του καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου που υπάρχει και αφθονία λαχανικών.Κύρια είδη που στυποποιούνται είναι οι μελιτζάνες,τα άσπρα λάχανα,τα φασολάκια,οι άγουρες ντομάτες,τα αγγουράκια,τα πιρπιρίμια-γλιστρίδες,πιπεριές κ.α.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΣΙΟΥ
Η τέχνη των τουρσιών ήρθε στη Ρωσία από την Κίνα, μέσω των Τατάρων Μογγόλων  τον 13ο αιώνα. Σήμερα το τουρσί  από αγγούρια έχει καταλάβει περίοπτη θέση στη ρωσική γαστρονομική κουλτούρα, δίπλα μάλιστα στη θέση της βότκας. Και τα δύο αυτά  συμπληρωματικά συνιστούν το τέλειο ορεκτικό  στην μακράς διάρκειας μεζεδοκατάσταση,  κατά το λεγόμενο στάδιο της ζακούσκας στο ρωσικό δείπνο. Τα τουρσιά επίσης είναι το βασικό συμπλήρωμα  πολλών παραδοσιακών πιάτων στη ρώσικη κουζίνα, όπως στο περίφημο μοσχάρι Στρογγανόφ.
Και αυτό που είναι τα τουρσιά για  αρχή στο ρωσικό δείπνο, είναι και  ο χυμός από τουρσί ή αλλιώς «ρασόλ» για τις περισσότερες  ρώσικες σούπες λαχανικών, αφού είναι η βάση τους, καθώς επίσης και το λεγόμενο «πρωινό ρόφημα», το οποίο θεωρείται από πολλούς Ρώσους το καλύτερο αναλγητικό για τον πονοκέφαλο. Ακόμη, ο χυμός από τουρσί μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν ως αποτελεσματικό τονωτικό της επιδερμίδας.
Η περίοδος της καλλιέργειας αγγουριών στη Ρωσία είναι μικρή, αλλά πολύ παραγωγική. Ιδιαίτερα κατά τις λεγόμενες «λευκές νύχτες» όπου ο ήλιος βρίσκεται στον ουρανό για είκοσι και πλέον ώρες. Αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης των ζαρζαβατικών. Αυτή την περίοδο του χρόνου είναι φτηνά και άφθονα διατίθενται σχεδόν παντού. Ωστόσο, ο κίνδυνος βρίσκεται στο γεγονός ότι  μετά τη συγκομιδή δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί τα αφήνουν στο χωράφι  για πολύ καιρό ή καταλήγουν να τρώγονται ωμά από τους περισσότερους. Η προφανής λύση και στις δύο περιπτώσεις είναι το τουρσί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου